Česká televize: minimalismus versus vyprázdněnost aneb Najbrt versus Dvořák

Redesigny, zvláště ty velké, vždycky jitří vášně. Lidé jsou konzervativní a nesnášejí změny. Grafický design se hodnotí způsobem líbí/nelíbí, protože jen málokdo má povědomí o tom, co je to jednotný vizuální styl a proč je důležitý. Tady, v informování veřejnosti, jako desginéři zatím naprosto selháváme.

Vzpomínám si, jak po vyhlášení výsledků veřejné soutěže na redesign České televize v roce 2007 přetékaly diskusní portály sprosťárnami a hnusem. A také na to, že odborná veřejnost přijala vítězný návrh Štěpána Malovce smířlivě, často dokonce s nadšením. Myslím, že po právu. Po pěti letech se z fragmentů jeho práce stala nedílná součást vizuálního stylu televize, třebaže to hlavní, samotné logo, se nikdy neimplementovalo. Obrovská škoda. I díky tomu řada lidí včetně ředitele Dvořáka evidentně nepochopila sílu koncepce oné minulé změny, spočívající v jednoduchém nadtržítku a střídání loga televize s čísly jednotlivých kanálů.

Základ vizuálního stylu od Štěpána Malovce
Základ vizuálního stylu od Štěpána Malovce

Nové koště ředitel Dvořák avizoval, že se chce vrátit k „tradici“, prakticky vzato ke značce z roku 1963. Ta odpovídala duchu doby a také faktu, že Česká televize tehdy měla jediný kanál. Dnes má kanály čtyři, navíc ředitel plánoval další (dětský) program, změnila se forma komunikace televize a razantně i počet a forma vizuálních výstupů, které takový podnik má. I v té soutěži z roku 2007 se objevily pokusy o modernizaci starého loga ČT (galerie tady), nejblíže se dostalo studio Typo+, ale Malovcova razantní proměna vizuálu byla prostě nejsilnější a nejpromyšlenější.

Ve čtvrtek se odnikud vynořily zprávy, že studio Najbrt pro televizi vytvořilo nový vizuální styl. Proč právě Najbrt? Ať se to lidem líbí nebo ne, je to jediné studio v České republice, které se dostalo do širšího povědomí, a Aleš Najbrt je jediná celebrita českého grafického designu. Především díky tomu, že s kolegy vytvořil desítky zásadních realizací posledních dvaceti let, mimo jiné i na poli vizuálního stylu. Poslední dobou se zdá, že má monopol na všechny velké zakázky, ale to jen sklízí, co postupně zasel. Když někdo hledá spolehlivé studio pro realizaci rozsáhlé a náročné zakázky, je přece logické, že se obrátí právě na Najbrta, má s tím nejvíce zkušeností. Každý má možnost dostat se k velkým zakázkám, ale jen málokdo to dokáže.

Logo ČT od Studia Najbrt
Logo ČT od Studia Najbrt

Objevují se výtky, proč do takové zakázky studio Najbrt vlastně šlo, když Malovcova práce byla dobrá, ale jsou zoufale naivní. Kdyby zakázku Najbrt odmítl, vezme ji někdo jiný a ke změně dojde tak jako tak. Grafický design je byznys jako každý jiný a studio, které má deset a více zaměstnanců, má i obrovské provozní náklady. Chod studia bude dělat určitě pět set tisíc měsíčně, takže odmítat zákazníky velikosti České televize nebo Českých drah si nemohou dovolit, bylo by to prostě sebevražedné. Každý manažer studia se na to musí dívat pragmaticky a dotahovat i zakázky, které se dostanou na scestí. Jsem si jistý, že přesně takovým případem je i ČT. Od určitého okamžiku muselo všem být jasné, že tahle práce jde do kopru a že z toho plyne maximálně ostuda. Ale zastavit zakázku, na které se udělal kus práce, už často nejde. Těžko se pak vysvětluje zaměstnancům, proč příští měsíc nedostanou výplatu. Smůla je, že na rozdíl od většiny jiných prací se televizní grafika nedá nijak ututlat, miliony lidí se s ní budou setkávat každý den.

Tohle je přesně ten důvod, proč nikdy nechci mít klasické studio se zaměstnanci. Náklady na provoz a lidi vás nutí do nekončící série dohadů a kompromisů. A musí být nesmírně psychicky náročné tomu čelit. Solitér, člověk na volné noze, si vystačí s pár korunami měsíčně, když je to nutné, prostě se dokáže uskromnit. Náklady na vybavení jsou relativně malé, moc toho k práci nepotřebujete. Ale o hodně horší už je přesvědčovat zaměstnance, aby se uskromnili oni. Takže ano, nikdy nebudu dělat vizuální styl pro České dráhy (vlastně ani nechci), ale nemusím nést zodpovědnost za dalších deset lidí, kteří jsou na mě závislí.

Zadání od České televize tentokrát bylo jiné — navázat na starou značku, tu pokroucenou typografii ve tvaru obrazovky. A to se evidetnně ukázalo jako velký problém, protože kdyby takovou proměnu Najbrti provedli důsledně, dostali by se buď nebezpečně blízko k logu Václava Kučery (Typo+), nebo ke své vlastní práci z nedávné doby, logu pro nákladní dopravu ČD Cargo. Obě značky jsou totiž založeny na stejném principu složení dvou liter, rozdělených uprostřed. Obě značky vycházejí ze tvaru obdélníku, tedy moderní obrazovky. Aby se Najbrti srovnávání vyhnuli (což se nepodařilo, já sám jsem byl jeden z prvních, co si z toho dělal kozy), nepřistoupili k moderní, hranaté verzi, která je a i nadále bude pro televizi charakteristická. Místo toho se přidrželi archaického oblého tvaru, který jsme všichni naposled viděli na staré televizi z devadesátých let. A mám takové tušení, že za pár let se dočkáme faceliftu nového loga, jeho hranaté verze, protože „nová“ značka je už dnes zoufale zastaralá. Čirý alibismus je pak tvrzení Aleše Najbrta, že „symbol není třeba číst, protože jej každý identifikuje“. Pokud mělo smysl navazovat nějakým způsobem na staré logo, tak jedině proto, že neslo kromě tvaru obrazovky i nějaké sdělení, obsahovalo litery ČT. V aktuální verzi už nic takového nemá. Místo minimalismu jsme se dočkali obsahové vyprázdněnosti.

ČT — ČD — ČT nebo také  Kučera — Najbrt — Najbrt
ČT — ČD — ČT nebo také Kučera — Najbrt — Najbrt

Co je pro mě absolutně nepochopitelné, to jsou šílené odlesky a efekty, za které by se nemusel stydět žádný třetiřadý webový grafik. Je mi líto, ale něco tak upoceného se každý den nevidí. Nedovedu si představit, že to Najbrt a Štěpán mysleli vážně, spíše se kloním k názoru, že byli do odlesků dotlačeni vedením televize. Protože nikdo příčetný už snad v dnešní době podobou banalitu, klišé a zhůvěřilost neudělá dobrovolně.

Loga jednotlivých kanálů s bizarními efekty
Loga jednotlivých kanálů s bizarními efekty

Zmínku si zaslouží písmo TV Sans Marka Pistory. Když pominu fakt, že mi nepřijde nijak zvlášť moderní (nebo spíš současné), zdá se mi evidentní, že ČT žádné nové písmo nepotřebuje. Na trhu je řada dobrých textových typů, které obstojí na televizní obrazovce. Jejich pořízení by vyšlo levněji (maximálně desítky tisíc) než tvorba koporátního písma na zakázku (stovky tisíc). Pokud by studio Najbrt trvalo na doplnění sady piktogramů, rozšíření znakové sady je práce na tři až čtyři odpoledne. Ale plně rozumím tomu, že nabídnout firmě korporátní písmo je vždycky dobrý přesvědčovací trik. Nemám samozřejmě zhola nic proti písmům na míru, ale je myslím třeba prosazovat je tam, kde písmo hraje dominantní roli v celém vizuálním stylu. Jinak je to zbytečnost.

Říkám to opravdu nerad, ale dočkali jsme se zase jednoho plochého vizuálu bez jakéhokoliv nosného obsahu. Plochosti totiž někdy nezabrání ani všechny plastické efekty světa. Přesto si myslím, že hlavní vina je na straně zadavatele. Nepřipustil totiž žádné jiné řešení než naleštěné, roztažené řitní půlky, které naznačují směr, kterým se Česká televize hodlá ubírat. Hodně štěstí.

Komentáře (25)

  • S tím, že by vyšlo levněji pořídit písma na trhu, se dá polemizovat. Jednak záleží na počtu licencí, které by ČT nakoupila. Při nákupu licencí pro větší množství počítáčů (od toho se obvykle odvozuje celková cena) může vyjít písmo na zakázku i levněji než písmo z e-shopu. Navíc, leckteré firmy mají dnes licence, které nedovolují použití klasických studiových licencí ve vysílání (jednoduše proto, že se daleko víc vytěžuje design), tj. například Avenir pro deset počítačů pro ČT by stál mnohonásobně víc než Avenir pro deset počítáčů nějákého grafického studia.

  • Možná máš pravdu, Davide. Záleží opravdu hlavně na tom, na kolik počítačů televize bude písma instalovat. Já si myslím, že jen na pár, potřebují je primárně designéři, ne řadoví zaměstnanci. I když ta možnost smazat všem zaměstnancům všechna písma a nahradit je důsledně jedinou rodinou TV Sans má svůj smysl. A je i lákavá. A docela praktická.

  • Ja z toho mel od zacatku pocit, ze si Najbrt musi delat legraci. Presne jsem si rikal ze ho do tech 3D efektu muselo navest marketingove oddeleni televize a nebo ze to je vysmech. Opravdu mile by bylo, kdyby Najbrt proste vzal ten job s tim ze udela logo ktery je k nicemu aby se pouzival ten stavajici stav. Samozrejme to ho precenu.. obzvlast zajimava situace pro ne musi byt taky to ze v CT se o grafiku hodne stara Alan Zaruba ktery pokud vim u Najbrta zacinal. Nedavno Zaruba rikal jak cela koncepce CT jde super dopredu a zacina to byt lepsi a lepsi (coz byla naprosta pravda, treba spoty na CT2 jako novy prostor atd. jsou top).
    Bohuzel pan Dvořák je očividně naprosto vedle. Aby taky ne kdyz snad 10 let vedl tu kulturne nejmasovejsi a nejnizsi televizi v cr. To ze vidi Udalosti Ct jako velky problem kvuli sledovanosti je toho dukazem. Na nove ani nejsou zpravy je to poklesla pulhodina utocici na emoce divaku temer bez predani nejakych faktickych informaci (o kterych by zpravy meli byt). Humus a hnuj. Jaka jina nez statni televize by mela mit nejakou kulturu (i kdyz diky tomu ma mensi sledovanost). Paradox je ze se ji to darilo, ct 2 byla zajimava televize a na ct 4 se obcas objevila i zajimava diskuze. Pan Dvorak urcite zvedne sledovanost CT (k tomu mu urcite pomohou i ty 3D efekty) a tim mlade generaci ztrati posledni duvody proc se vubec na nejaky cesky kanal divat. (krome prima cool samozrejme, ktera i kdyz televizi vidim jednou za 14 dni me svoji zabavnosti a kvalitou neprestava prekvapovat)

  • Já jsem sice v grafice laik, ale ty 3D efekty (kromě vodorovného „půlícího“ lomu) chápu. Pokud chcete, aby poloprůhledné logo na nepředvídatelném pozadí TV vysílání bylo stále rozpoznatelné a nerušilo tím, že každou chvíli zmizí a zase se objeví, je takový 3D efekt řešením.

  • Dlouho jsem přemýšlel jakou vymyslet konstruktivní kritiku. Pan Najbrt a jeho studio pro nás bylo dlouhou dobu velkým vzorem, ale tato zakázka mi spíš připadá jako malá domů, abychom měli na výplaty. Takové logo nebo celý vizuální styl by v dnešní době neměl spatřit světlo světa ani na úrovni malých firem, natož na úrovni televize. Líbí se mi facebookovej flame v podobě obrázku, že byli Najbrti na pořádný koksovačce a ráno vypustili tohle..:D

  • Martine, skoro mám pocit, že ses mi včera nabořil do kompu, protože podobnej elaborát jsem si čistě pro svoje svědomí zrovna sepisoval… :-).
    Nebudu ani souhlasit ani oponovat, ale odstavec, proč se podobné zakázky neodmítají, je pravda pravďoucí. Můj zatím nepublikovaný text se od tvého liší v zásadě jen v jednom: že je mně úplně putna, jaké logo ČT má a kdo jej dělal. Aleše mám rád, a nakonec – chovám se stejně jako všichni řemeslníci, kouknu a řeknu: „Takhle se to nedělá, já bych to teda dělal úplně jinak, šéfe!“
    A dost už!

  • Tak logo neni žádný posvícení, ale zas taková hrůza, jak se to teď všude omílá, to taky neni. Myslím, že až si lidi trochu zvyknou, ocení právě tu jeho jednoduchost a přitom souvislost se starým složitým (ošklivým) logem.

  • Už jsem to jednou zmiňoval, ale s tímhle novým logem jsem ztratil kus národní hrdosti, která ve mně ještě zbyla.
    Teď trochu vážně, nový vizuál, který se měl pomalu dokončit od Štěpána Malovce se mi zdál ve všem perfektní, hlavně v ukázkách pořadů, v úvodech jednotlivých kanálů a v neposlední řadě v krásném, čistém a jednoduchém nápadu. Proč logo, které se sotva rozjíždí, zalepujeme novým, ne tak kvalitním a drahým? Mrhání peněz panem Dvořákem mě zaráží a jelikož jsem plátce koncesionářských poplatků – také uráží.

  • Celkem zajímavý a konstruktivní komentář. Jen nemohu souhlasit s tvrzením „Každý má možnost dostat se k velkým zakázkám, ale jen málokdo to dokáže.“ To mohlo platit o logu z roku 2006 na které byla soutěž. V zemi s takovou mírou korupce a klientelismu opravdu jen málokdo dokáže se dostat k velkým zakázkám aniž by na něm neulpělo podezření, že je sám součástí toho korupčního systému. UGD, které jste pane Pecino členem, v tomto směru nevyvíjí nějakou přínosnou aktivitu. Její poslední součinnost v soutěži na logo České republiky byl obrovský trapas a mám pocit, že vyústění tohoto tenderu zase skončí na tom jednom jménu. Přičemž jedině veřejná soutěž může přinést nějaký výsledek. U státních zakázek by soutěž měla být samozřejmostí. Mohli jsme tu mít 5 finálových návrhů k porovnání. Takto tu máme jeden ultrašpatný, protože Studio Najbrt je chráněnou dílnou, která potřebuje zaplatit svůj provoz.

  • Anonyme, pokud si dobře vzpomínám, tak Unie grafického designu se nijak nepodílela na loňském vyhlášení soutěže o destinační značku ČR pro CzechTourism. Byla pouze oslovena, aby nabídla jednoho svého člena do poroty, což také udělala. Mám-li mluvit za sebe, tak já osobně jsem od začátku tu soutěž kritizoval a byl jsem proti tomu, abychom s ní měli něco společného, protože postrádám její smysl. Kvalitní značka ČR už byla vytvořena studiem Side2.

    Nová soutěž, vyhlášená v dubnu, má být připravena o mnoho kvalitněji, na zadání se tentokrát podílel jeden člen UGD (Filip Blažek), i když mám pocit, že to dělal jako soukromá osoba, nikoliv jako oficiální zástupce sdružení. Tolik k logu ČR.

    Obecně se dá říct, že UGD je kritizována kdykoliv něco udělá nebo neudělá, takže z Vašich výtek si nic nedělám. Nesouvisí to sice nijak s tématem, ale jestli Vás to opravdu zajímá, tak Unie grafického designu je podle mého názoru jediné oborové sdružení, které vyvíjí nějakou viditelnou činnost. Přesvědčit se o tom můžete na webu unie-grafickeho-designu.cz: pořádá každý měsíc přednášky pro veřejnost, nabízí vzory pro kvalitní výběrová řízení, kritizuje nekvalitní soutěže a snaží se pomáhat těm, které jsou vyhlášeny korektně. To není tak málo.

  • Tak článek nic moc, naprostý souhrn diskuze na fontu. Žádný vlastní pohled nebo rozbor. Čekal jsem teda víc. Doufám Martine že se neživíte psaním článků :-D

  • Já si dovolím být zoufale naivní a nesouhlasit s pátým odstavcem, Martine. Ano, grafický design je byznys, ale jeho součástí je i profesní integrita. Tou teď nemyslím, nedělat sračky, abych měl na rohlíky, protože většina z nás občas musí dělat sračky, aby bylo na rohlíky. Myslím jí nedělat sračky, aby bylo na rohlíky, když jde o zakázku desetiletí, při statusu, jak říkáš, jediné celebrity GD u nás, při faktu, že byl v rámci veřejné soutěže vyhlášen vítězný návrh, který byl později neprofesionálně ze strany ČT odmítnut, při faktu, že vizuální systém, na kterém tým pana Záruby pracoval rok, je o deset let dál (a budu zde velmi drzý a dovolím si předpokládat, že pan Najbrt dobře ví, že je), ještě při faktu, jak malý rybník tu je.
    Nechci budit dojem, že panu Najbrtovi vyčítám, že má peníze, že umí zrealizovat zakázku takového kalibru nebo že je slavný. To by bylo vážně hloupé. Neubráním se ale pocitu, že u takto mediálně masírovaného projektu o němž víme, jaké věci se kolem něj děly, už má prosté přijmutí zakázky charakter statementu (tedy pro obec grafických designerů). Pro mě je to statement nepodpory kvalitního výsledku profesních kolegů na našem malém rybníčku. Zvláště když vezmu v potaz, že by silný mediální obraz pana Najbrta mohl věc ovlivnit. Argument s rohlíky zde pro mě nefunguje.
    Jednodušše si myslím, že neprofesionální přístup ČT měl být odměněn neprofesionální sračkou a ne „profesionální“ sračkou.

  • David Kotulán, enfant terrible diskusí na Fontu. Čekal jsem trochu víc (příspěvků). Doufám, že se neživíte grafikou.

  • Jakube, Vaše argumentace působí velmi logicky, ale myslím, že opomíjíte jeden důležitý fakt. Studio Najbrt nemuselo řešit žádné morální dilema. Nové vedení televize prostě jen přehodnotilo požadavky na jednotný vizuální styl, a rozhodlo se navazovat na starou grafiku místo toho, aby dotáhlo odvážnější (korektně vysoutěženou) koncepci. A protože Malovcův design novému zadání evidentně nevyhovuje, obrátili se prostě na někoho jiného. Takže Najbrt se nemusí cítit ani za mák provinile, že někomu krade zakázku nebo kredit, je to už vlastně jiná zakázka, třebaže pro stejnou firmu. Malovcovo CI se nedokončilo, nebyla k tomu vůle starého vedení, natož toho nového. Hrdinství Aleše Najbrta by vůbec nic nevyřešilo. A už vůbec nikdo by ho asi neocenil.

  • Souhlas s M. Pecinou. Výborná práce Š. Malovce jde do kopru. Škoda.

  • S tím už se, bohužel, tady u nás setkáváme,… osobně jsem se těšil na celkové Malovcovo ČT pojetí, ale s postupem času mě remcání matláků napovědělo že se s tím musím rozloučit dřív než to obrečím ,… :/
    „tenhleten“ Najbrt už mě spíš připadá jako vtípek na konec smutného příběhu.

  • Martin Pecina:
    Rozumím Vašemu postoji, ale rozcházíme se v tom, že studio neřešilo morální dilema zakázky.
    Pokud (staré i nové) vedení firmy odmítá opakovaně kvalitní design, nepůjdu jí, druhý v řadě, na ruku s kulaťoučkými požadavky s odlesky. Samozřejmě, že by to udělal někdo jiný. Ale problém vidím v tom, že na to přistoupila vlajková loď českého GD, na kterou se ČT s prosbou obrátila, a která měla možnost se zachovat zodpovědně, podpořit Zárubův tým, zakázku odmítnout a pokusit se vedení vysvětlit, že k ní není důvod (tedy kromě rohlíků).
    Opačný přístup přece ve výsledku devalvuje váhu veřejných soutěží, našeho oboru, a neklade odpor žonglování firem s výsledky soutěže, o kterých rozhodují profesionálové.
    Otevřený dopis řediteli s doporučením zavedení Malovcova systému s pár podpisy by byl velmi sympatický. Určitě by to ocenilo více lidí, než jen já.
    Doufám.

  • Třeba je pravda někde jinde. Horečně s představiteli Českých drah řešili již dvacátou verzi nátěru lokomotiv a vagónů, když jim někdo z ČT zavolal, zda mají pro ně to domluvené logo. A tak přes noc splácli toto. V televizních programech to bude vypadat úžasně. Jakpak asi bude vypadat favicon na webu. Zlaté staré „čtverce“ s čísly. Ale třeba se to bude ještě měnit, jak se bude zjišťovat, že to při použití na konkrétních místech nesedí. Stejně jako když se potentáti z ČD prsili s vizualizacemi nových nátěrů, ale když to pak viděli v reálu na vlaku, velmi rychle zjistili, že „je někde něco špatně“. A tak se experimentuje s většími či menšími úpravami nátěru. Od domalovánek po zcela přepracovaný design lokomotiv. Některé lokomotivy již jdou z dílen v nové verzi najbrta, některé ještě ve staré verzi najbrta. Na dráze je veselo, třeba bude i v ČT.

  • Teď před chvilkou jsem se teprve dočetl o tom novém logu Čt. Omlouvám se za omílání toho co už mnohokrát někdo jiný řekl, ale já si nemůžu pomoci; a) tak brzo měnit něco co se osvědčilo je holý nesmysl, b) najbrtovské logo, ať se snažím jak se snažím, je prostě podstatně horší a než to dosavadní; snaží se používat modernizované tvarosloví, ale zároveň je „zpátečnické“ a retro, jenže ne z důvodu skvělé nosné ideje ale evidentně z kompromisu. Je to schíza. Omlouvám se ale musel jsem si ulevit. Opakovaně jsem si lebedíval při pohledu na současné označení programů tou čárou nad číslem, protože to mi přijde jako nejčistší způsob sdělení všeho podstatného – čísla programu, a dále toho že to je program „té primární“ televize ve státě, která na rozdíl od ostatních nepotřebuje žádné speciální symboly. No a teď přišel skok šikmo vzad. Odteď bude číslo programu vedle! retro loga zbytečně zabírat víc místa, a nebo to podstatné – totiž to číslo – bude muset být menší než doposud. Dneska jsem viděl v Městské knihovně v Praze Kinterova bouchače hlavou o stěnu, a nejraši bych se tam k němu přidal. Ach jo. Ale zase je třeba brát to s rezervou, koneckonců stát nám ještě nezkrachoval, Čína nás zatím neobsadila, islamisti se nám zatím vyhýbají. Takže vlastně o nic nejde.

  • Aneb jak se najbrt na vlastní vidle napích. Ostatně jak již bylo řečeno, je nepochjopitelné, že ČT jako státní podnik, živen z koncesionářských poplatků, potřebuje nějaký redesign nebo zbrusu nové studio. No hlavně že máme šetřit. Celá megalomanská snaha vyrovnat se komerčním televizím je naprosto zcestná.

  • ano, hlavním problémem je p. Dvořák … a mimo televizi všichni manažeři s podobným uvažováním, kteří si myslí, že generální ředitel se automaticky rovná generální grafik, generální režisér, generální střihač a tak dále podle libosti a oboru působnosti firmy … tito lidé mohou najímat sebelepší odborníky a nevede to nikam, protože výstupy nakonec nutně odpovídají jejich laickému osobnímu vkusu coby „nejvyšších a nejchytřejších schvalovatelů“ případně vkusu jejich oblíbených asistentek

  • Nevěřícně zírám na dvě fádní svorky doplněné neorganicky připlácnutým číslem z nezajímavého fontu. Malovcův nápad byl nejspíš pro mentalitu ČT až příliš nadprůměrný – takže šup tam Najbrta, který seká tzv. loga jako Baťa cvičky…

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky