FontStruct

FontStruct je nadmíru užitečný projekt od FontShopu. Umožňuje každému zájemci zdarma a během pár minut či hodin vytvořit funkční titulkové písmo i bez znalosti složitého softwaru. Slouží k tomu flashová aplikace FontStructor, obsahující několik jednoduchých kreslicích nástrojů a sadu přednastavených „cihel“. Ideální kratochvilný nástroj pro amatérské milovníky typografie, veškeré studentstvo a začínající písmaře. A hlavně je to zábava!

roundstruct1

Systém je přirozeně značně omezený. Veškerá písma jsou definována modulární mřížkou a míra detailů se odvíjí od hustoty mřížky, takže výsledkem bude vždy spíše jednoduchý titulkový typ. Pohledem do galerie zveřejněných výtvorů zjistíme, že snahy o složitější koncepty veskrze selhávají, dobře ale fungují některé variace na lomená písma, různé ikonky a také písma pixelová, pro která je program jako stvořený.

roundstruct2

Abych nekázal vodu a nepil víno (nic chytřejšího mě teď nenapadlo), vyrobil jsem během včerejšího odpoledne úderný akcidenční font RoundStruct. Stavba znaků je velice prostá, oblouky nahrazují zaoblené rohy ve styku horizontální a vertikální linie. Kresba verzálek je poměrně tradiční, hlavní devízou písma je ale sazba ze znaků na pozicích písmen malé abecedy, kde se nacházejí některé alternativní formy liter — konkrétně a, e, g, y. Písmo existuje ve třech řezech jako RoundStruct A, RoundStruct B a RoundStruct C, jednotlivé řezy se liší mírou dekorace či přímo její absencí. Zatímco první typ obsahuje drobné čtvercové body ve třech řadách, druhý typ je dekorován výrazněji a třetí je teček zcela prostý. Výjimku tvoří číslice, které (v případě stylu A a B) mají dekor na jiných pozicích než litery, což poněkud zlepšuje čitelnost v delších slovech a textech. Zcela bez ozdob je veškerá interpunkce a také matematické a speciální symboly. Znaková sada momentálně obsahuje asi 140 znaků, přítomna je diakritika pro sazbu češtiny a slovenštiny, jeden slitek a také několik ornamentů.

roundstruct3

Prvotní inspirací pro vyrobený font bylo za prvé vydařené logo projektu FontStruct, za druhé oblíbené písmo Teuton Františka Štorma, jehož koncept hybridních kapitálek přímo ovlivnil kresbu některých znaků. Oběma zdrojům patří srdečný dík. Písmo bude v dohledné době době dostupné ke stažení zdarma pro nekomerční účely přímo z webu FontStructu. Nedostatky, kterým není možné v on-line aplikaci zamezit, odstraním některého deštivého večera v programu FontLab Studio. Vylepšená verze s drobnou optickou kompenzací, upravenou metrikou, funkčním kerningem, rozšířenou znakovou sadou a více použitelnou diakritikou zřejmě nebude nabízena ke stažení nikdy. Uvidíme. :)

Větší reprodukce písma, použitelné třeba na plochu obrazovky, jsou ke stažení na Flickru a označené tagem RoundStruct.

roundstruct4

Osobně v aplikaci FontShopu postrádám možnost přidávat nebo editovat dostupné cihličky. Schází mi také větší variabilita v nastavování metriky znaků, podpora kerningu (alespoň na základní úrovni) a také možnost používat komponenty, což by značně usnadnilo tvorbu diakritizovaných znaků. Chápu ale, že se jedná o pokročilé funkce, které nebude snadné naprogramovat. A možná je záměr, že má aplikace takto striktní omezení, přece jen jde spíše o legrácku, která si neklade za cíl konkurovat profesionálním aplikacím na tvorbu písma.

Komentáře (5)

  • Již jsem trnul v očekávání okamžiku, kdy od psaní upustíš a tento blog osiří. Co však zraky mé nevidí! Dítě jsem vyděsil a kočce život ubral svým radostným povýsknutím.
    Díky za další podmětný příspěvek a kratochvilný tip na probdělé večery.

    PS. Navrhuji revizi první věty.

  • Také jsem si už, milý Pastelko, říkal, že svůj typodeníček zanedbávám. Komu se nelení, to mu se zelení. Snad k újmě nepřišlo dítě ni kočka!

    P.S.: To můžeš. ;)

  • Navrhuji Pastelkovi, aby se zabral do Pravidel, kap. Zkratky. Šroubovaná rádobyspisovština je laciný trik, elementární chyby nezamaskuje. :))

  • Pastelko, já moc děkuji za ten podmětný komentář :)

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky