Pozoruhodné knihy I.

Sbírám pěkné knihy a sbírám zvláštní knihy. Sbírám pěkné nebo zvláštní knihy o písmu. A tak se mi občas do ruky dostanou vcelku pozoruhodné věci.

Pozoruhodné knihy I. - Umění lhát jako když tiskne

Nedávno jsem (tak trochu překvapivě) mezi knihami jazykovědnými narazil na jednu podobnou zvláštnost. Jmenuje se Repoetitorium, skládá se ze čtyř knih s různými osudy a spojuje v sobě písmo a poezii ne zcela tradičním způsobem. „Početnice“ je sérií hravých variací na čísla, „Slabikář“ si bere na paškál abecedu, „Věrouka“ rozehrává křesťanskou tématiku a konečně „Umění lhát jako když tiskne“ je vzorníkem písem a ilustrací poezie zároveň.

Všechny knihy v jednom svazku mají společné zčásti jak autory, tak dobu vzniku (80. léta). Ale hlavně fantazii a až dětinské nadšení ze hry s písmeny. Probouzí nostalgické vzpomínky na doby bez počítače a na nezatíženou, inspirující a svobodnou tvorbu — třeba v dětském kolektivu. Umění lhát pak dává vzpomenout na již tradiční písmové kompozice v Hlavsově Typographii.

Pozoruhodné knihy I. - Umění lhát jako když tiskne

Vytknout by se jistě dalo leccos, ale ono vlastně ani není proč. Všechno to přebije jen fakt, že stále existují lidé, kteří se pouštějí do riskantních vydavatelských počinů. A co víc — dělají tak jen z lásky k hezké knize.

Repoetitorium vydalo nakladatelství Sursum v roce 1994 v počtu 777 číslovaných výtisků, autory typografie jsou Přemysl Rut, Otakar Karlas a Karel Čapek.

Komentáře (3)

  • Zdravím, ty knihy vypadají nádherně. Kde se k nim dá dostat? Nejspíš po antikvariátech, že?
    Mimo téma – Firefox 1.0.7 nerozumí protokolu „feed“, kterým začíná odkaz na RSS.

  • Já jsem koupil v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici v Brně. Měli jeden kus. Antikvariát bude asi řešení, ale narazit na ni může být problém. Náhoda je blbec. :)

    Ad Firefox. Co to znamená v praxi? Nelze se přihlásit k odebírání? Mám FF 1.5 + Sage a vše funguje, jak má…

  • FF – v praxi to vypadá tak, že když je někdo nepozorný jako já, bezmyšlenkovitě zkopíruje adresu skrývající se pod odkazem RSS a udělá z ní „Live bookmark“, neuvidí ve FF nic, xml se nenačte. Když pak zkusí přímo na odkaz RSS kliknout, namísto xml souboru mu FF zobrazí dialog s informací „feed is not a registered protocol“.

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky