Předvolební grafika

Písma užitá v předvolebních kampaních jsme probrali minule, dnes přesuneme těžiště zájmu k celkové grafické úpravě dostupných tiskovin, abychom v příštím (závěrečném) dílu kritického volebního okénka zhodnotili myšlenkový obsah a celkové zpracování kampaní pěti papírově nejsilnějších stran.

ČSSD

Kampaň ČSSD

Nakousl jsem už, že Česká strana sociálně demokratická vytáhla do boje s agresivní oranžovou barvou útočící na nás na každém kroku. Oproti dřívějšku je to razantní změna, reklamní agentura jistě doporučila výraznou barevnost, aby byla strana co nejvíce vidět, také počet zaplacených reklamních ploch se mi subjektivně zdá značný. Oranžová ale nemá oporu v žádném dalším typickém grafickém prvku strany (logo je červeno-zeleno-modré), takže její užití na mě nepůsobí příliš opodstatněně. Je to opravdu asi jen věc efektu a jednorázového účelu, ale bohužel pro ČSSD s sebou přináší některé zbytečné negativní jevy. Nejvíce se nevhodně vybraná barva projevuje v prezentaci kandidátů, kde přehlušuje pleťovou barvu, takže někteří politici (Sobotka) vypadají takzvaně „vyblitě“.

Když řeknu, že grafická úprava je ubohá, bude to možná slabé slovo. Ze všech tiskovin, které jsem viděl, je asi nejhůře zpracovaný volební program. Existují dvě verze, velká (pdf) a zkrácená ale každá verze je zhotovena v jiném duchu. Velkým volebním programem nás provázejí zastaralé fotografie z fotobanky, můžeme se tedy při čtení těšit z originálních motivů typu kompas, vysmátá rodina, schůze manažerů, kapka dopadající na vodní hladinu (opravdu) nebo vrchol tvůrčího ducha — fotomontáž kombinující hodiny, graf a nějaké tabulkové údaje.

Snaha o vytvoření grafického stylu vrcholí ve zkráceném volebním programu s plnými oranžovými stránkami, do kruhů vsazenými fotografickými reprodukcemi, negativním písmem, které obrázky obtéká, a opravdu úděsnou sazbou. Každou problematiku probíranou v programu pak symbolizuje jakási archaická barevná ikona zpracovaná bez špetky nápadu nebo výtvarného umu.

Logo strany je kapitolou samou o sobě, proto se v něm nebudu nijak dlouze vrtat. Snad jen podotknu, že žádný racionálně smýšlející člověk by nedal tak titěrné modré písmo kolem květu růže, protože v drtivé většině případů možných užití je zhola nečitelné.

Verdikt: *

Ač se snažím najít něco pozitivního, nedaří se. Výběr fotografií, úprava, vybraná písma a sazba… všechno špatně.

ODS

Kampaň ODS

I když nechci nijak nadržovat ODS, musím nestranně uznat, že grafika její venkovní kampaně je výtečná. Vybrané písmo jsem chválil v minulém článku, barvy spolu dobře ladí a jsou výrazné. Billboardy jsou čistě zpracované, ksichty dobře vyfocené a obsahují pouze podstatné informace odstupňované podle důležitosti. Nejvíce mi vadí dopravní/směrová šipka, která se zbytkem vůbec neharmonuje, má komplikovanou a výtvarně nedokonalou, nedotaženou kresbu, působí rušivě. Plakáty ODS plus, ač obsahují více informací, jsou příjemně navržené a zejména přehledné.

Asi nepochopím, proč kromě titulní stránky používá ODS ve volebním programu najednou písmo Gill Sans. Dokonce ani slogan kampaně na vnitřních stranách už najednou není vysázený „kampaňovým“ písmem John Sans. Když už bych chtěl vybrat nějaké doplňkové písmo pro obyčejné texty, určitě bych volil nějaký neutrální font, který by se nesnažil konkurovat ambicióznímu Štormovu. Informací je na stránce hodně, řádkový proklad je těsný a sazební obrazec je roztažený hodně blízko k okrajům stránek, což čitelnosti také nepřidá; grafy působí velmi amatérsky. Ale ostatní prvky už se snaží držet venkovní grafiky, a tak vyznění celku není úplně zlé.

Logo ODS nenadchne a vlastně ani neurazí, je už ostatně staršího data. Díky své jednoduchosti a zapamatovatelnosti je do jisté míry nadčasové, kombinace loga s novou grafikou se také celkem vydařila.

Verdikt: ****

Grafika venkovní kampaně skoro na výbornou, podráží jí ale nohy nedotažené tiskoviny. Nadprůměrné hodnocení budiž cenou sympatie za povedené plakáty, i tak jsou výhrady nemalé.

KSČM

Kampaň KSČM

Komunisté mě zaujali v tom, že namísto usměvavých hlav šli cestou sociálních témat, že upřednostňují volební program před image představitelů strany. Důchodci, studenti, rodiny s dětmi, bytová situace atd. Škoda pro ně, že nevěnovali větší péči výběru kvalitních fotografií, protože některé jsou špatně naaranžované nebo rozmazané („nemáme na byt“, „platit za zdraví?“). A přitom by stačilo najmout lepšího fotografa. Jen některé obrázky jsou povedené („zdraví není zboží“ v plakátové verzi), což zamrzí. Obecně vyznívají fotografické reprodukce o mnoho lépe na plakátech než na širokých billboardech. Dokonce mé výtky k fádní úpravě ztrácejí v kontextu plakátů trochu na významu, protože tam na mě působí minimálně o stupeň lépe. Jen lituji grafika, který musel pracovat na (pokud možno současné) reklamní kampani s tím nemoderním, zpátečnickým, nefunkčním a amatérským „logem“ strany.

Ale proč jsou některé fotografie černobílé a jiné barevné, to je ve hvězdách…

Úpravu volebního programu nelze hodnotit, má ji na svědomí možná nějaký stranický náměstek. Dokument ve Wordu je vysázený Arialem. Hm.

Verdikt: **

Mít k dispozici dobrého fotografa, zasloužila by si KSČM lepší hodnocení. Takto je grafika stále podprůměrná.

KDU-ČSL

Kampaň KDU-ČSL

Co s nimi? Celá propagace strany je až moc umírněná a bez nápadu. Ty portréty v rukou spokojených voličů sice znamenají nějaký mírný posun, ale i tak nejsou dost přesvědčivé. Předsevzal jsem si ale hodnotit dnes pouze grafiku, proto nebudu zatím rozebírat koncepci kampaně, nýbrž pokusím se zodpovědně zhodnotit spíše formální prvky vizuálního stylu.

Na billboardech se tedy nic převratného neděje, nejvíce mne asi obtěžuje to nicneříkající logo či jak to celé nazvat. Představuji si pod ním nějakou uniformní a nevýraznou vodárenskou firmu, nic více nejsem schopen z toho kulovitého symbolu nalevo od textu KDU-ČSL vyčíst.

Volební program strany je sice vlastně docela obyčejný a nepřináší ani jediný originální prvek, ale celková úprava je decentní, sazba ucházející a přehledná (zvlášť ve srovnání s ČSSD), takže působí docela kultivovaně. Určitě už se veškerým tiskovým materiálům použitím v kampani dá říct jednotný vizuální styl.

Verdikt: ***

Abych přece jen vytvořil nějaké kvalitativní odstupňování, podaruji křesťany třemi hvězdičkami. Grafika je sice sterilní až hrůza, ale to jsou možná její tvůrci taky, čili neberme to nutně jako výtku. Občany asi takzvaně neurazí, skutečně průměr se vším všudy.

Strana zelených

Kampaň Strany zelených

Přiznám se veřejně, že jsem zastánce jednoduché a zejména účelné grafiky, proto vítám jakýkoliv povedený příklad minimalistického grafického stylu s nápadem. Jenže ten nápad mi jaksi u Zelených schází. Zmodernizované logo je sice prosté veškerého obtěžujícího balastu, ale celkově se nedá říct, že by bylo nějak nadprůměrné. Je to takový obrázek. Zelený. Kytička, srdíčka, nic víc, nic míň. Kdo by snad čekal, že se kvalita života projeví ještě jinak než zelenou barvou, bude zklamán. Billboardy jsou převážně bílé, plakáty taktéž. Jednou je logo v pozitivní verzi, podruhé negativně na barevném podkladu. K tomu usměvavá fotografie a slogan, snaha o jakýkoliv další přesah skončí dříve, než vlastně začala.

Volební program je pro svůj účel příliš uměřený a fádní, sněhobílý s černým textem, vypadá jako román na dlouhé večery. To že je ten vichr přinášející změny na zatuchlou politickou scénu? Nikoliv, možná jen skomírající letní vánek, který více než stéblem trávy nepohne.

Verdikt: **

Chtěl jsem původně hodnotit o chlup lépe, ale jak se tak na celý výsledek dívám, mám rozporuplné dojmy. Jeden úhel pohledu je věcný — uznávám, že je grafika oproštěná do cizorodých prvků a v rámci kampaně jaksi funguje. Pohled z druhé strany už ale odkrývá bezradnost a absenci nějakého výrazného motivu, billboardy jsou vyloženě přeplácané.

Rozsah ani zaměření článku mi neumožňuje probrat všechny aspekty kampaně, proto prosím o trpělivost, než se mi podaří sesmolit další text. Zatím se v diskusi věnujme (pokud možno) převážně stránce grafického designu.

Komentáře (25)

  • Muehehe, teda ten „velký“ od ČSSD, to je opravdu perla. To by mělo vstoupit do učebnic – jako protipříklad. Hnus fialovej.

    (Pardon, hnus fialovej si vlastně už zamluvil někdo jiný. Omlouvám se. Its-legal-to-be-mental.us)

  • Osobně mám taky nejraději namodralou čistou kompozici ODS. Je to takové klidné, žádná agresivní oranžová nebo červená…

  • K ODS bych měl pár výtek. Plakáty, které se dají najít v metru, ale dnes jsem je zahlédl i na billboardech, jsou… no… slabé. Žádná grafika, jen text, maximálně modrý čtverec (CMYK snad 100,0,0,0 – fuj) a nelogicky rozházené nápisy v modré, bílé a černé. Spolu s tmavěmodrou barvou loga a turistické šipky to dává už čtyři barvy, kreré k sobě příliš neladí. Ač má ODS kampaň graficky nejpropracovanější, tyto plakáty a billboardy jí, z „toho našeho“ hlediska, dost ubližují.

  • Jeden informovaný kamarád povídal, že si pražská ODS vydupala vlastní kampaň a prý se dvakrát nepovedla.

  • U KSČM bych to zřejmě chápal jako pozitivní a negativní varianty … také slogan pod napovídá. A fotografie vypadají, že jsou z fotobanky.

  • → Finwe: Ty jsem bohužel neviděl. My tady metro nemáme, jsme zaostalý kraj. Nemáte někdo fotku? Ne metra, těch plakátů. :))

    → Anonymous: Ha, to mě vůbec nenapadlo, jsem to ale trdlo… Pravda.

  • Nevím, jestli jste pro kampaň ČSSD vybral vhodný plakát k hodnocení. Tenhle je docela málo rozšířený a škaredý. Zelení to mají takové obyčejné. Nejlépe na mně působí grafická podoba kampaně ODS mínus od ČSSD. Mimochodem i obsahově.

  • → Lukáš Chadraba: Snažil jsem se zhodnotit celek, tedy všechny tiskoviny, které se mi dostaly do ruky (obrazně řečeno). Ukázky v článku jsou ilustrační, v textu je dostatek odkazů na propagační materiály patřičných stran.

  • Lukáš Chadraba: Vzdyt je tam jeden jediny napis na tmavem pozadi a sipka dolu, osobne na tom nevidim nic graficky uchvatneho. Jinak – aniz bych chtel rozpoutavat politickou debatu – je to dle meho nazoru zcela mimo i obsahove :).

  • Docela mi tady chybi kampan US (nezamenovat s united states), sice ne nejsilnejsi petka, nicmene parlamentni strana.

  • > také počet zaplacených reklamních ploch se mi subjektivně zdá značný

    A co teprve **počet nezaplacených**, ten se zdá subjektivně značný i magistrátu HMP. Divím se, že příznivcům ČSSD nevadí, že socialisti svými černými výlepy poškozují socialistické vlastnictví :-) .

    Jestli bude probírán myšlenkový obsah, doufám, že dojde i na takové věci jako **reklamní etika**. Kdyby si nějaký prací prášek nebo vložky dovolili to, co leckterá strana (srovnávací reklamu apod.), to by bylo křiku…

  • Směrová šipka ODS mířící doprava je občas nevhodně zvolená jako dominantní identifikující prvek, zejména pokud je umístěna v metru – to jede „doleva“. Nemohl jsem se při sledování odjíždějící soupravy ubránit humornému dojmu, že ODS chce někam zpět :-)

  • Jen bych rád doplnil článek o pár užitečných informací k politickému marketinku.
    Propagační stránku ODS měla letos na starost grafická agentura Chapiteau (vzpomeňme pokrok oproti posledním předvolební kampani, kdy propagace ODS vypadala spíše jako reklama na prezidentské volby). U ODS mínus se inspirovala ČSSD u Gerharda Schodera, který vedl velmi obdobnou kampaň při posledních německých volbách (Merkel mínus). Oranžovou barvu a politický marketink ČSSD přinesli z proslulé americké agentury Penn, Schoen & Berland Associates (PSB). Také by bylo vhodné vzpomenout snahu zelených o program na „recyklovaném papíru“, který bohužel nevyšel (zvítězila grafika). A na závěr komunisté poprvé najímají agentury pro kompletní propagaci (poprvé používají URL odkazy). V konečném vyznění však nemají snahu sdělit, kdo stojí za propagačním zpracováním.

  • K plakátům ODS: Jsem jediný, koho 21 400,– Kč bije do očí?
    Jinak typograficky téměř dokonalé dílo prezentuje na každém rohu typografickou hrubku. Nebo jde výklad Kočičky & Blažka – Praktická typografie, str. 55 – pochopit jinak?

  • → JT: Já jsem v tomhle ohledu celkem shovívavý. Chyby tam jsou v podstatě dvě. Předně by bylo vhodnější užít čtverčíkovou pomlčku, která v tomto případě zastupuje dvě nuly, za druhé je chybný zápis 21 400,— Kč, možná varianta je pouze Kč 21 400,—. Nejlepší pro autora by bylo vynechat úplně čárku a pomlčku symbolizující celou peněžní hodnotu, ale asi se mu to zdálo víc „cool“. Obecně už je ta chybovost zápisu peněžních hodnot tak vysoká, že mi nestojí za to nějak se nad celou věcí pozastavovat. Koho zajímá problematika více, nechť se podívá na typomila.

  • Mi jako amatérovi přijde grafika a styl ODS jako nejlepší. Taky by se mi líbil styl KSČM, kdyby zvolili lepší fotografie. Nicméně grafika a programový obsah jsou odlišné věci. Takže komunisty fakt ne ;)

  • nevim proc, ale clanek mi prijde vylozene zaujaty veprospech ODS… schvalne si pockam, na obsahove hodnoceni.. nevim, zda to prijde jenom me, ale ODS totalne otocila od „sve“ cilove skupiny :-)

  • → Shamane, díky za upozornění, opraveno.

    → MK: Nejsem příznivec ODS. Strana je mi velmi nesympatická, ale po stránce grafického designu se mi zdá (možná subjektivně) její kampaň zdaleka nejvydařenější. Celkové pojetí kampaně a obsahová náplň je jiná věc, proto doporučuji zachovat přízeň a vyčkat na závěrečné shrnutí. Kaming sún! :)

  • pavel: Naprostý souhlas s tou šipkou. K dokonalosti to bylo dovedené na jedné tramvaji, kde šipka na druhém vozu směřovala k prvnímu, na kterém bylo „máme řešení – KSČM“. ;-)

    (Ona k tomu ale není potřeba ani šipka, např. v Hostivaři je sedmice laviček, na šesti krajních je na každé „změna“, prostřední pak vypichuje pointu: „Jistoty a prosperita“…)

  • Souhlasím s tím, že grafika kampaně ODS je z prezentovaných ta nejlepší. K dokonalosti schází sladění barev (podle oka myslím že 3 druhy modrý, atd, nadpisy…) Vyloženou chybou je pak umístění šipek (o tom psalo už hodně lidí – působí to jako „doprava, ale zpátečnicky“ :D… Podobný chyby se dopustili v imho minulých volbách do PSP, kdy modrý pták letěl z modré do červené…

    Co se týče oranžové barvy – mysím že byla zvolena i proto, aby byl vidět (byť jen pomyslný) distanc a odstup od KSČM

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky