Knihy a typografie podruhé

Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo. Vlastně naopak. V prosinci vyšlo druhé vydání odborné publikace Knihy a typografie, kterou jsem napsal před rokem a půl. A jelikož cvalík právě dorazil z tiskárny, neuškodí napsat k němu několik slov, změn je totiž víc než dost.

Původní náklad se poměrně rychle vyprodal a kniha už od jara prakticky nebyla k dostání. Na léto byl naplánovaný dotisk, na kterém jsme chtěli vydělat nějaké další miliony. Nakonec mi ale přišlo mnohem smysluplnější vydání odložit, podívat se na téma s odstupem a dopsat nebo upravit věci, které jsem napoprvé nestihl nebo zcela neuzavřel. Původní plán byl doplnit dvě nebo tři desítky stran, nakonec však obsah narostl téměř o devadesát stránek, a to skoro ve všech směrech.

Knihy a typografie (2)

Je to paradox, ale prakticky beze změn zůstala celá dlouhá pasáž o digitálním čtení, která jako jediná hrozila, že bude rychle zastarávat. Ukázalo se ale, že přestože trh nabídl slušnou řadu nových zařízení (čteček, tabletů), jejich hlavní problémy se zobrazováním dlouhého textu přetrvávají. Díky tomu jsem se mohl soustředit na jiná témata, z mého pohledu vlastně mnohem zajímavější.

Knihy a typografie (2)

V původní podobě jsem ponechal i všechny úvodní eseje, v jejich neprospěch jsem ale přidal na obsahu oběma dalším oddílům. Konečně jsem doplnil kus textu o vyznačovacích řezech a především kapitálkách, rozšířil ukázky sazby speciálních mezer, kapitoly o formátech a struktuře knihy, přidal celou řadu nových ukázek reálné knižní sazby. Dříve oficiálně nepublikovaný je rozsáhlý text o tom, jak má vypadat kvalitní diakritika, doplnil jsem také typografy oblíbenou anatomii písem i základní typografické názvosloví, aby se člověk ve všech těch smyčkách, okách a picách (neplésti s pičema) vyznal.

Knihy a typografie (2)

Text se dočkal řady stylistických úprav i nápravy některých chyb, které jsme napoprvé přehlédli. Výsledkem je publikace, která o dost přesněji odpovídá mému původnímu záměru, má totiž celkem 312 stran nabitých obsahem. To vše včetně další nálože nejapných vtipů, na které si někteří stěžovali. Menší proměnou prošlo i technické zpracování a nastavení sazby. Blok je konečně šitý, ne lepený, místo ražby z fólie jsem použil slepotisk. Přibyla druhá doplňková barva (červená), objevuje se na předsádkách, kapitálku i stužce. Vyšperkoval jsem parametry sazby, takže text je celkově hustší a vyznačuje se téměř dokonalými mezerami.

Knihy a typografie (2)

Nejčastější otázka zní: Mám si kupovat druhé vydání, když už mám to první? Odpověď je prostá. Pakliže jste milovníci typografie a chcete mít doma komplexní „příručku“, druhé vydání vás pravděpodobně potěší. Pokud vás ale zajímají výhradně eseje, koupě vás zklame, rozšířeny byly výhradně praktické části knihy.

Knihy a typografie (2)

Další informace již tradičně na mém webu, pro zájemce jsem připravil ukázku v PDF. Knížku si můžete objednat všude možně, třeba u nakladatele nebo na Kosmasu. Ideální vánoční dárek.

Komentáře (2)

  • hmm, tak to abych si šel rychle koupit i toto vydání, ať není jedničce v knihovně smutno …

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky