Čerstvá krev z Underware

Nepřipadám si zatím dost gay, ale do hošanů z písmolijny Underware jsem rozhodně zamilovaný. Radost mi dělají pravidelně, a to nejen originálními písmy, ale také svými soukromými projekty, které zcela evidentně nejsou motivované touhou udělat kšetf, ale prostou radostí z tvořivého úsilí. Ostatně psal jsem o tom třeba tady a nevidím důvod opakovat se.

Book of war, mortification and love

Naposledy mě tihle tři typografové potěšili unikátní (raritní, jedinečnou, bibliofilskou) knížkou Book of war, mortification and love, kterou napsal Ruud Linssen. Nebude od věci říci si k tomu pár zajímavých informací.

V roce 2006 vyšlo v Underware báječné písmo Fakir (velkou osmistránkovou recenzi jsem napsal před dvěma lety pro podzimní Typo 33). Jeho autoři v té době nebyli spokojení se svými nápady na reprezentativní vzorník nebo publikaci, a tak se rozhodli nechat projekt u ledu do doby, než dostanou nějaký geniální nápad. K tomu došlo asi o rok později, když si uvědomili, že pro většinu aktivit kolem Fakira bylo společné téma dobrovolného strádání. Číst lomená písma (i jejich novodobé modifikace) je zkrátka utrpení, co si budeme povídat.

Book of war, mortification and love

A v té souvislosti přišel pánům z Underware na mysl dánský básník a žurnalista Ruud Linssen, který se jevil jako dobrý kandidát pro napsání povídky na dané téma. K překvapení všech Linssen souhlasil. „Dejte mi tři měsíce,“ řekl… a půl roku o něm nikdo neslyšel. Dlužno podotknout, že Linssen celou tu dobu na knížce pracoval a trvalo mu pak další dva roky, než ji dokončil. Spisovatel tvrdí, že každou větu minimálně pětkrát přepsal. A dodává, že tahle knížka mu změnila život.

A když už pan spisovatel při psaní tak rád (dobrovolně) trpěl, dal se přemluvit, aby si nechal vzít krev, kterou se celý náklad vytiskne. Ano, ta knížka je vytištěná krví autora. A jestli vás zajímá, jak se z krve vyrábí ofsetová barva, neměli byste minout tato dvě videa (trailer + delší verze). Za zmínku určitě stojí, že v průběhu tiskového procesu se zjistilo, že stránky knihy byly špatně vyřazeny na arch a část nákladu se musela vyhodit. A také to, že se k tisku spotřebovalo pětkrát více krve, než ukazuje odkazované video. Když trpět, tak pořádně!

Kniha vyšla v nákladu 2000 kusů, všechny výtisky jsou v tiráži číslovány. Další fotky jsou k vidění na Picase.

Komentáře (2)

  • Martine, čím, že jsou tištěny Perverše?
    Co kniha samotná, už jste jí přečetl?

  • Jirko, Perverše jsou tištěny ušním mazem. A Comenií serif. Knížku o válce, umrtvování a lásce jsem ještě nečet’.

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky