book-design.eu

Když jsem před čtyřmi lety spoluzakládal „typografické studio“, tak jsem si opravdu myslel, že to je dobrý nápad. Grafický design je natolik široká disciplína, že jen málokdy jediný člověk dokáže obsáhnout několik specializací zároveň a všechny na špičkové úrovni. Několik takových lidí znám, ale nepatřím mezi ně. Líbila se mi myšlenka spolupracovat na některých projektech s šikovnými kolegy z oboru. Nakonec se ale ukázalo, že spolupracujeme asi tak na jednom projektu ročně a že každý z nás má dost svých vlastních zakázek. Já jsem začal dělat skoro výhradně knižní grafiku, jiní písmo, překlady, programování nebo hry, takže kompatibilita našich profesí najednou byla skoro nulová. Z domény fleuron.cz se postupně stalo mé vlastní portfolio a bylo jen otázkou času, kdy úplně zanikne a nebo se přerodí v něco dalšího.

Martin Pecina — typografie a knižní grafika

Za těch devět let, co se živím grafikou, jsem si vyzkoušel ledacos. A mohl bych teoreticky být průměrný reklamní grafik, průměrný webový grafik, dobrý HTML či CSS kodér a obstojný textař, ale mnohem radši budu nadprůměrný knižní úpravce, protože to je jediný obor, který mě opravdu zajímá. Z toho důvodu už ani jiné zakázky nepřijímám. A když náhodou ano, tak se jimi zpravidla nikde nechlubím.

Martin Pecina — typografie a knižní grafika

Krom toho mě dost unavovalo udržování čtyř různých webů na různých doménách, a tak jsem si pořídil doménu další :) a sloučil soukromý web se svým portfoliem. A protože čím dál tím více tíhnu k systémovým řešením místo grafické onanie, udělal jsem ten nejjednodušší a na udržování nejméně pracný web, jakého jsem byl schopen. Je to vlastně jen galerie realizací s pár krátkými texty. Na adrese book-design.eu teď bude všechno pohromadě: knižní grafika i moje publikace Knihy a typografiePerverše. Až se mi někdy bude chtít, opravím nedostatky a dodělám anglickou verzi, abych byl konečně opravdový světák.

Komentáře (2)

  • Ahoj.
    Mňa by skôr zaujímalo ako sa dá uživiť s knižnou grafikou. Koľko kníh mesačne musíš upraviť, vytvoriť aby si sa uživil.

    S pozdravom,
    Peťo

  • Na to se nedá jednoduše odpovědět, protože jsou různé druhy knih. Pracuji na projektu, který s přestávkami trvá už více než dva roky, nedávno jsme vydali knihu, na které se pracovalo téměř rok. Jiné knihy, třeba beletrie, se dají navrhnout za den nebo dva. Ročně udělám kolem dvaceti knih různých žánrů a různé náročnosti.

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky