Perverše

Právě vyšly Perverše, sbírka mých básniček z posledních let. O vlastní poetické knížce jsem uvažoval už dlouho, ale teprve v listopadu loňského roku jsem se odhodlal udělat pořádek v archivu a oslovit při té příležitosti Martina Stöhra, jestli by o to v Hostu neměli zájem. Několik měsíců se nic nedělo, protože Martin se zalekl měkkých análních průduchů, a odmítal si ostatní básničky přečíst. Teprve po několika urgencích a pod pohrůžkou násilí se konečně odhodlal pustit do řádného čtení, a nakonec i souhlasil s vydáním, zvláště když jsem slíbil, že z toho nakonec určitě bude docela hezký knižní špalíček.

Perverše

Nesporná výhoda celé práce byla v tom, že jsem sbírku bral jako čistě autorskou záležitost a vymínil si, že do ní nikdo nebude zasahovat. Nebylo nutné ohlížet se na rozpočet, protože jsem se rozhodl, že na vlastní knížce nebudu šetřit a udělám ji tak, jak sám uznám za vhodné. Z toho důvodu jsem si mohl dovolit zvolit poměrně luxusní poloplátěnou vazbu, vysoce kvalitní papíry, dvojbarevný tisk a ražbu. Knihu dělají materiály — minimálně z třiceti procent. V tomto případě možná i víc.

Perverše

Grafika, ač jednoduchá, vznikala delší dobu. Zpočátku jsem počítal s žertovným názvem Hladivé průjmy dlaní, který mě inspiroval ku vytváření rozmanitých zlatavých koláčů s dotěrnými mouchami naokolo, později jsem si pohrával s myšlenkou doslovného převedení titulu sbírky do vizuální podoby. Nakonec jsem se ale podvolil doporučení (z)odpovědného redaktora a přiklonil se k libozvučnému názvu Perverše, který byl pro všechny případy přichystaný v zásobě. Několik týdnů jsem pak vytvářel minimalistické ilustrace, inspirované především krajinou ohanbí, a dobře se bavil nad všemi těmi uplakanými klitorisy, vagínami s patkou, pěstěným knírkem a podobně.

Perverše

Perverše mají osmdesát stran a obsahují přes dvacet původních ilustrací. Vyšly v nákladu pěti set kusů, z nichž prvních padesát přednostních výtisků pro přátele je v tiráži číslováno a signováno. Knížku je možné koupit přímo na webu nakladatele nebo u Kosmasu. Základní informace jsou k dispozici na Fleuronu, efektní animace na soukromém webu, fotografie ve vyšším rozlišení na Picase.

Perverše

Komentáře (13)

  • Pecino, ty pubertální čuňáku, vypadá to výtečně!

  • Na knihu jsem velice zvědav. A to jak na nosič, tak i na obsah. Ovšem, nedá mi to, abych se mírně nezasnil nad možností elektronické podoby…
    Pro inspiraci například zde, Alenka – http://www.youtube.com/watch?v=gew68Qj5kxw&feature=player_embedded

    Věřím, že mírná animace a zvukový doprovod, by u některých básní výrazně povýšil… ehm, zážitek! :-)

    Oh, a jako rodiče, napadá mne optati se, zda-li je kniha vybavena upozorněním a radou ohledně vhodného věku konzumenta?

  • Pastelko, ta Alenka je na můj vkus trochu moc. Ale když si představím animovaný pyj prodírající se pubickým ochlupením, musím uznat, že jako nápad to má cosi do sebe!

    Knížka varování neobsahuje — očekávám a doufám, že děti tomu textu nebudou rozumět. :)

  • Jó tak se to má dělat: bez klienta a z čisté radosti… Gratulace.

    (Kdybys knihu navrhoval pro nakladatele, slyšel bys, že bílá se špiní a bílý obal neprodává :-)

  • Jojo, lamino se dá utřít vlhkým hadříkem. Na papíru holt zůstanou skvrny.

  • První dojmy? Kniha povedená a obsah překvapující. Martine, nikoliv termitiště, ale lešení z bambusu :) A mimochodem, jednoznačně u mne vede strana 65.

  • K čemu je dobré umění, se kterým se člověk setká a neprojde očištěn, zušlechtěn, uzdraven?
    K čemu je dar citu pro krásu v oslavě temných stránek, pudů a zvrácenosti?
    Jen plytká zábava a promarněný talent.

  • Tak snad druhé vydání bude v laminu… ovoněném a jakoby lubrikovaném… Hmm!?

  • Druhé vydání bude zataveno v ovčím střívku.

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky