Předvolební téma

Co si budeme nalhávat … vizuální dojem z kampaně a image strany je jen jedním ze souhrnu aspektů, které bereme na zřetel, když se rozhodujeme, komu dáme svůj hlas. Pro mnohé občany je však mnohem důležitější, co nám politici skrze svou kampaň sdělují, jaké převratné myšlenky mezi nás vypouštějí, aby nikoho nenechali na pochybách, že právě oni znají a mají jediný lék na všechny neduhy a pubertální nemoci mladé České republiky.

ČSSD

ČSSD
Nic naplat. Tempo letošních voleb udává Sociální demokracie. O klasické optimistické obličeje shlížející na nás z billboardů ani tak nejde, ale ostrá kampaň ODS mínus zahýbala stojatými vodami plnými předvolebních slibů a rozdělila společnost do dvou početných skupin. Jedni se vyděsili té proradné ODS, která hodlá český lid ožebračit na školném, zdravotnictví, nájemném atd., zatímco lidé z druhé strany barikády jsou otrávení či dokonce zhnusení podlými praktikami odporujícími morálním zásadám čestného soupeření, jaké před desítkami let vymezil praotec všech čestných lidí — Jaroslav Foglar.

A protože já jsem od Foglara přečetl skoro vše, co bylo knižně vydáno, nemohu najednou popřít své dospívání, a tedy se hrdě řadím mezi odpůrce amorálního jednání Sociální demokracie. Nemám rád ukazování prstem, žalování, zakrývání vlastních nedostatků poukazováním na ostatní, obzvláště když se nemůže okamžitě bránit. A přesně toto vše celý humbuk kolem ODS mínus dělá. Ať už je třeba pravda, že ODS zavede školné, zruší „bezplatné“ zdravotnictví atd., nelze tyto věci vytrhnout z kontextu širšího ekonomického záměru, který může (a také musí) přinášet nějaké úlevy a výhody, o nichž už se ale samozřejmě z negativní kampaně nedozvíme. Toto není obhajoba Občanské demokratické strany, to je obhajoba slušnosti a zdravého rozumu.

Mám-li však do svého mudrování vnést i trochu objektivního hlediska, vzít věc s nadhledem, je asi pravda, že tento typ ukřičené kampaně asi do jisté míry funguje. Lidi bez názoru, lidi bojácné a ty, kteří nechtějí nebo neumí pracovat, určitě pomůže přesvědčit, že zlá cizácká strana jim sebere jistoty a služby zdarma.

Jinak oficiální část prezentace strany pod heslem Jistoty a prosperita nestojí za řeč, tohle triviální heslo si může dát na plakát opravdu každý. Nejvíce mě rozesmál text na jednom z  billboardů, kde stálo: Budeme pracovat pro vás. Bod navíc, díky.

Verdikt: ***

Tahle antikampaň zřejmě funguje. Radost z toho ale nemám.

ODS

ODS
ODS v rovině billboardů nepřináší tematicky zhola nic nového. Mnohokrát viděné variace na tváře dobře naladěných politiků nebo „osobností“ kultury nebo sportu mi připadají nudné, nezajímavé a ubohé. Rovněž heslo Společně je pitomé až hrůza. Jestli fakt, že budeme s ODS vyrábět cosi společně, tento imaginární blábol, je to hlavní, co mi strana může nabídnout, pak pěkně děkuji, ale nechci.

Prostřednictvím plakátů nám Občanská demokratická strana vtlouká do hlavy své ODS plus, které přinese zdravotním sestrám, hasičům, důchodcům, rodinám a nevím komu ještě (patrně všem) daňové výhody. Pokud vás zajímá, kolik vám to mávnutím kouzelného proutku v rukou ODS hodí, zkuste Daňovou kalkulačku.

Největší problém celého tohoto (jistě hezkého) záměru je ale věc, která se obvykle nazývá klamavá reklama. Schválně se podívejte na plakáty a řekněte mi, co z nich na první pohled vyčtete. Já bych řekl, že z nich jednoznačně vyplývá, že zdravotní sestra bude mít díky ODS měsíční plat 21 400 Kč, což není ani zdaleka pravda, protože ve skutečnosti tato částka představuje pouze hypotetickou roční daňovou úlevu při jejím průměrném platu 15 000 Korun českých. Což se dozvíte až z toho nejtitěrnějšího textu, který na se na celém plakátu nachází. Pokud k němu nepřijdete na vzdálenost cca jednoho metru, nikdy ho nepřečtete, obzvláště ne důchodci v jedoucí tramvaji. Podle mě je to jasný záměr, ODS evidentně chce, abychom si my hloupější pokud možno mysleli, že se jedná o skutečný plat (na dvacetiletou zdravotní sestru asi velmi slušný).

Fuj.

Verdikt: **

Povedené vizuálně, obsahově až zoufale prázdné. „Mirek s kulama“ nám přináší bezpohlavní kampaň.

KSČM

KSČM
Jak už jsem naznačoval v předchozích článcích, líbí se mi přístup KSČM. Nemyslím si, že nemají na billboardech hlavy představitelů strany jen proto, že by se jim zdál Míla Ransdorf ošklivější než Jirka Paroubek, ale spíše se snaží využít reklamní plochy nějak smysluplně, nabízet jejich prostřednictvím svůj volební program, který je reprezentovaný motivem Máme řešení. Ten už mi nepřipadá tak prázdný, protože se vždycky váže k tématu použité fotografie, je to bytová výstavba, bezplatné studium, pomoc rodinám s dětmi nebo další věci ze sociální oblasti.

Jinak se mi ale zdá, že trochu selhává provedení, ti Komunisté jsou (možná naštěstí) málo vidět a celá kampaň se mi zdá bez chuti a zápachu, málo zapamatovatelná, nic moc ve voliči nezanechává, jen šeď a nezájem.

Verdikt: **

Námět se mi líbí, rozhodně představuje vítané osvěžení, škoda je ne zcela vydařeného zpracování.

KDU-ČSL

KDU-ČSL
Křesťanští demokraté pomáhají mladým rodinám, chtějí budoucnost pro venkov, šanci pro svou generaci, prosperitu bez korupce, čili všechny věci, které neurazí a najdou si své voliče. Celá ta neslaná nemastná sebe-propagace se k nim vlastně docela dobře hodí, protože strana, jež sází na křesťanské hodnoty, si nemůže dovolit výbušné, provokativní zpracování, nepochodila by totiž u věrných voličů, kteří nemají pro nějaké velké excesy pochopení. Oceňuji kultivovanost a slušnost, to se v politice málo vidí.

Verdikt: **

Klidná síla.

Strana Zelených

Strana zelených
Těšil jsem se, že Zelení přinesou nějaké nové a svěží nápady a nová politická témata, že ostatní strany zezelenají závistí, ale soudě podle jejich kampaně chybí právě ty nápady nebo odvaha bojovat a přesvědčovat. Je čas volit Zelené, hřímají zelené mozky a burcují nás tak k volbám. Kvalita života!

A to je prosím vše? Pozitivní je pro mě snad to, že namísto tučných vypapaných tvářiček lidí takzvaně od válu se na nás usmívají vesměs mladí a upravení lidé, již jsou patrně živým důkazem prosazovaného kvalitního života. Volte Zelené, budete mladí, krásní a se zuby jako perličkami.

Verdikt: *

Chybí nápady, chybí přesvědčivé téma, chybí myšlenka.

Unie svobody

Nová Unie svobody
Stále jsem se tomuto novodobému fenoménu vyhýbal, ale déle již nelze. Mimo soutěž uvádím zjevení, jaké se na politické scéně každý rok nevidí. Uskupení (sedmi?) statečných, které se nebálo vyměnit kravaty, kostýmky a nakrémované boty za kapuci, jointy a spreje. Dámy a pánové, přivítejte mezi námi opravdu novou Unii svobody, lidi, kteří hodlají konečně řešit problémy mladých, takže zlegalizují měkké drogy, euthanasii, pivo bude zadarmo a fotbal každej den… (Tak ne, to byl Landův Orlík, omlouvám se.)

Je mi opravdu jedno, jestli u nás existuje strana, která se na svém webu projevuje stylem uhrovitého pubertálního panice, ale připadá mi vyloženě směšné, když se tak chovají zralí lidé, kteří by měli mít v hlavě trochu více jasno a kteří až doteď představovali pravý protipól. Taková kampaň by za určitých okolností určitě mohla fungovat, ale lidé ve vedení strany by si museli přirozenou cestou získat podporu veřejnosti, resp. mladých lidí, co jezdí na skejtu, hulí trávu a chtějí čmárat po zdech infantilní výkřiky jen proto, že It’s legal to speak. Muselo by se jednat o mladé lidi, kteří něco dokázali v mimopolitických kruzích, a potřeba založení strany u nich vyvěrala z nutkání změnit podmínky pro život především svůj a svých vrstevníků, nikoliv na popud nějakého guru z mediální agentury.

Tonoucí se stébla chytá, takto na mě celá věc působí. Umím si představit skupinu několika inteligentních a uznávaných lidí z oblasti volného umění, protestní muziky nebo adrenalinového sportu, na niž se nabalí tisíce mladých, pro které bude polo-anarchistické vylepování volebních letáčků představovat ukojení touhy být vidět, dostat se do komunity samolepkářů a připadat si důležitě, zanechávat po sobě stopu ve veřejném prostoru.

Jinak je mi ale celé zpracování strašně protivné. Úvodní sprejová animace na webu, všechna ta cool anglická hesla a agresivní filaová, ze které je mi na blití… No a vrcholem webu je asi blog, doporučuji: Příroda je jen stará děvka, míní Topolánek, Kopanec do břicha rudým bagančetem, Co budou číst komofeministky?, Fetky postřílet! Ústavu zrušit!, Paroubku a Bublane! Spáchejte sepuku! Mám pokračovat? :)

Verdikt:

It’s OK to be Gay.

Komentáře (34)

  • slogan „Máme řešení“ je dobrý, jen se obávám, zda by v případě komunistů neznamenal máme KONEČNÉ řešení, vždyť koncentráky stavěli komunisti ještě před nástupen nacistů k moci

  • Poměrně objektivní článek, ale např. u kritiky ČSSD autor zřejmě zapomněl na obdobnou předvolební agresi ze strany ODS. I to „KSČSSD“ můžeme považovat již do předvolebního boje. V nedělní debatě na ČT1 zase na rozdíl od Paroubka, který mluvil věcně, si Topolánek nikdy neodpustil kritiku strany ČSSD nebo přímo premiéra, což musíme považovat jako nedostatek argumentů obhajující vlastní program a vlastní zájmy strany ODS.

  • → Josef Šorm: Díky za doplnění, označení KSČSSD začalo tak vehementně prorůstat internetem, že na prvotní popud jsem dočista zapomněl. Debatu jsem ještě neviděl.

  • Ovšem „KSČSSD“ bohužel není pouze pomluva ale pravda, která vzešla přímo z ústa Paroubka v rozhovoru v HN -> chce vládnout s komunisty.

  • → Whitwa: Tak to prrr. Pokud se nemýlím, tak pan Paroubek nikdy neřekl, že s Komunisty CHCE vládnout, to je účelová dezinterpretace. Mimo to se ta strana jmenuje KSČM, ne KSČ, a celkové vyznění titulu KSČSSD je bulvární a laciné; jak asi budeme říkat vládě ODS se Stranou zelených, mají už vtipálci v zásobě nějaký posměšný název?

  • Přesně tak, nehledě na to, pokud kritizujeme ČSSD, že „chce“ vládnout s KSČM, tak musíme kritizovat i ODS, že vládla s ČSSD a pro rozhodující hlasy v prezidentské volbě si p. Klaus došel právě za vedením KSČM.

  • Jsem asi debil, ale ten clanek si mi ani po pridani toho GETU nepodarilo zobrazit:( Nechci být anina straně Paroubka, jen chci aby to bylo objektivní, to je vše;)

  • → Josef Štorm: Odkaz

    Cituji:

    Jiří Paroubek: Komunisté budou moci ukázat, zda je možné s nimi do budoucna počítat.


    Ukáže to i jejich potenciál do budoucna, jestli je možné s nimi za čtyři nebo osm let skutečně spolupracovat, jestli se změní v moderní levicovou stranu.

    Zároveň zopakoval podmínky, které musí komunisté splnit, aby je v budoucnu k vládě přizval. Tedy: jasně odsoudit zločiny komunistického režimu, přihlásit se k orientaci na Evropskou unii a NATO, „fiskální kázni“ a nedotknutelnosti majetkových poměrů. „Pokud na to komunisté kývnou, jsou pro mě stranou, která je konformní se systémem a mohu s nimi hovořit o spolupráci. Zatím tomu ale tak není,“ říká premiér, kterého teď čeká závěrečný týden kampaně.

    Konec citace. Četl jsi to Whitwo pozorně, nebo jen povrchně? Jsou tam jasně řečeny podmínky, za kterých by ta spolupráce na vládní úrovni byla možná, a že to momentálně možné není.

  • crackonosh -> věř mi že četl, ale to nic nemění na tom že chce vládnout s komunisty, s KOMUNISTY (raději jsem to vypsal velkými písmeny). Nebo ty by jsi se přátelil s Hitlerem i kdyby se usmíval, nosil světlé oblečení a tenisky a říkal že ho mrzí co udělal, že byl blb? I kdyby to řekl u soudu, trest by ho neminul. TO samé komunisti – ať jsou třeba makový, pořád to jsou komunisti, zastánci komunistického režimu, stejně tak jako jsou neonacisti zastánci nasicmu a Hitlera. Navíc i bez toho už nyní ČSSD spolu s KSČM, tedy drtivou přesilou, prosazují proti vůli opozice, vlastně celé pravici, nesmyslné zákony. Takže spojení KSČSSD je IMHo namístě.

  • Příjemná reflexe kampaně z trochu z jiné strany. Jak už jsem v jednom z předchozích příspěvků uvedl, hesla jsou tvořena velkem promyšleně s jasným záměrem. Často se pracuje přímo se sociology, „průměrní“ lidé překvapivě opravdu slyší na „průměrná slova“.

  • whitwa> Koho považuješ vlastně za komunistu? Z tvé řeči to není vůbec zřetelné. Působí to jako klišé některých lidí, kteří považují cokoliv, co se odkloní od pravé strany, za komunismus.

  • powermac -> Jednoduše každého kdo je členem strany se slovem komunismus v názvu či zastáncem komunismu a komunistického systému.

  • Promiň Whitwo, ale zdá se mi, že si pleteš pojem a průjem. Nechtěl jsem tady z toho sice dělat politickou debatu, ale:

    KSČM není Komunistická strana Československa. Už z podstaty svého názvu. Všimni si prosím, že propagace nacismu je v právním řádě ČR považována za zločin, propagace komunismu nikoliv. V České republice není komunismus zakázaný a KSČM je regulérní politická strana, kterou preferuje kolem 13 % občanů. Proto mi připadá podivné, že mají být vyčleňování z prezidenských schůzek a vládní spolupráce a jsou ve Sněmovně ignorováni. Jestli má být komunismus zločin, nechť se to jednou a nadobro uzákoní, pak má takový přístup opodstatnění.

    Jestliže se konají akce typu „Trikem proti komunismu“, je to v pořádku, protože to je vyjádření soukromého názoru lidu. Ale pokud jsou podle právních regulí zvoleni do Sněmovny a tvrdíme, že žijeme v demokratické zemi, mají právo zastupovat své voliče, ať už se nám to líbí, nebo ne. Pokud jim v tom prezident nebo ostatní strany brání, je to narušení demokracie a podvod na lidech, kteří KSČM volí.

    A premiér Paroubek řekl jasně, že do vlády s nimi půjde pouze za předpokladu, že se zřeknou minulosti KSČ. Pokud to učiní, beru to jako jasný signál, že nechtějí být spojování se zločineckou minulostí totalitní vlády, distancují se od minulosti komunismu u nás.

    Mimo to si dovolím upozornit, že podstatou komunismu nejsou politické procesy, špehování lidí a jejich vydírání. To jsou projevy libovůle totalitních vládců, které najdeš na celém světě, nejen mezi komunisty. Za zločiny páchané v minulosti by měli být konkrétní lidé hnáni před soud. V případě, že to tak nefunguje, je to jednoznačně chyba, ale na zcela jinou debatu.

    Doporučuji přečíst Komunistický manifest (Karel Marx, Bedřich Engels, vydán Karlem Marxem na sjedzu komunistů v Londýně).

  • crackonosh -> Ano, nacismus byl odsouzen jako zločin, ale komunismus nebyl díky tomu jak dlouho se držel a drží odsouzen nebyl, přitom je nacismus i komunismus stejná tyranie.

    > „Pokud jim v tom prezident nebo ostatní strany brání, je to narušení demokracie a podvod na lidech, kteří KSČM volí.“

    S tím souhlasím, ostatně jsem se již k tomuto „vyjadřoval“:http://www.whitwa.net/weblog/jdete-k-volbam/:

    > „Neschvaluji názor, že by komunisti měli zmizet z parlamentu – nejsem jejich zastáncem (bože chraň), ale pokud bychom komunisty sprovodili ze světa, narušili bychom tím paradoxně demokracii – svobodu slova, projevu a názoru, protože komunismus je také názor, odporná idea, která se nás od jeho pád drží už 17 let jako klíště.“

    Pokud tedy komunisti již nehctějí být komunisty, proč se sakra jmenují komunisti?

  • whitwa> Rád byc h tě upozornil na malé nedostatky kterých se dle mého názoru dopouštíš.

    Nacismus je jakožto ideologie zrůdnější než komunismus. Nacismus uplatňoval jeden národ 12 let, komunismus uplatňovala/uplatňuje polovina zeměkoule 90 let. Tímhle přepočtem bychom zjistili, že nacismus má „více“ mrtvých/zkažených životů než komunismus. A další věc je, že komunismus mohl každý přežít – stačí se „jen“ zříct majetku a neotvírat hubu. Nacismus prostě určité skupině obyvatel (mimo jiné všichni slované) přežití neumožňoval.

    Další věc ohledně zrůdnosti nacismu je, že je to jeden z klíčových faktorů, který umožnil nástup komunismu u nás.

  • → Whitwa:

    Pokud tedy komunisti již nehctějí být komunisty, proč se sakra jmenují komunisti?

    To je právě to, co nějak stále nechceš pochopit. Vyznávají levicové, komunistické ideály (v tom „dobrém“ slova smyslu), proto mají v názvu komunisté. (Na světě existují tisíce komunistických stran.) Když se veřejně a naplno zřeknou rudé minulosti, je to znamení pro veřejnost, že je nelze s KSČ, která páchala zvěrstva, spojovat. Čistě teoreticky, samozřejmě.

    Nacismus ze své podstaty potlačoval celé národy a rasy, čili to je v tomto ohledu dost kulhající srovnání.

  • powermac -> díky za upřesnění.

    crackonosh -> Komunistické ideály potom nesouvisejí s komunismem? Prostě, dokud se dobrovolně jmenují komunisti, jsou to komunisti. Nebo by jsi se se hlásil k neonacistům s tím, že nejsi neonacista? To přece nemá logiku! Potom je to jen přendávání nálepky pdole toho, jak se to hodí, když budem hodní, budeme ze sebe dělat ty hodné komunisty a když přijde naše chvíle, zas to roztočíme? Pokud se chcou naplno distancovat od komunismu, musí si také změnit název.

  • → Whitwa: Ne, tahle diskuse už postrádá smysl, promiň. Přečti si prosím napřed něco o základních myšlenkách, principech a cílech komunismu, jinak si neporozumíme. Totalita, ve kterou se ve většině zemí komunismus zvrhl, má s prvotní ideou pramálo společného. To je vše, co k tomu můžu říct.

    (S komunisty nesympatizuji.)

  • crackonosh -> je pravdou že se to nějak divně stočilo :), ale zkrátka mi to nejde pořádně do hlavy. Tak díky za tvůj čas :).

  • → Josef Šorm: To zrůdné na té kampani je, že pod tím KSČSSD není podepsána, takže to vypadá, jako kdyby to tam vylepila ODS. Navíc nevím, jak je zkratka KSČSSD lživá.

    A nevím, jestli jsi takový vtipálek, nebo si jenom pleteš jména, když říkáš, že Paroubek mluvil věcně a Topolánek urážel. Takový vyjádření už je spíš k pláči.

  • crackonosh: Tedy, ja bych to trochu upravil. Komunismus se v totalitu zvrhl v podstate ve vsech zemich. Komunisticke idealy, za jake tedy KSCM bojuje, jsou neuskutecnitelne, uz vubec nemluve o „ekonomickych“ principech, o jake vlastne doplnil komunismus Lenin. Proto je docela zvlastni, ze premier chce s takovou stranou vladnout, nebo dokonce rika „mam chut“ zatahnout komunisty do systemu.

  • Nacismus ze své podstaty potlačoval celé národy a rasy, čili to je v tomto ohledu dost kulhající srovnání.

    Komunismus je idea z principu spatna, je zalozena na tridni boji na svrhnuti rezimu za pomoci nasilne revoluce. Hlasa stezi dosazitelne cile. Jinak dal se prezit pokud jsi nahodou nebyl ruskej slechtic, Tibetan, nebo pokud si se narodil v blbej cas v kambodzi a schodou okolnosti ses naucil psat a pocitat… Jinak komunismus dohnanej do extremu muzes videt na prikladu prave na prikladu Kambodzi (likvidace kazdeho vzdelance co by potencionalne nebezpecneho protistatniho zivla) nebo Cine (nebo v Cine kde behem kulturni revoluce jen tak (samozrejme, ze asi kvuli sve ideologii) presidlovali lidi, rozdelili rodiny. lidi z mest poslali na venkov a obracene.
    Jeste predtim byl neco jako Velky skok…. hromadne znarodneni ktery vyustil v hladomor….ale to se dostavam od otazky eticke k ekonomicke sedi…Jinak si myslim ze mnozi komuniste to mysleli dobre ostatne i postavy surrealismu (krome Daliho to byl tusi Fasoun …podporoval Franka…) byly spjaty s komunismem.
    Presto si nemyslim ze kdyby to vzal do ruky nekdo jinej nez Lenin a Stalin stejne by to dopadlo spatne.
    jeste bych to schrnul: Nacismus vidi nepritele v na zaklade narodnosti a rasy. Komunismus na zaklade majetku. Pravda je ze pokud majetek mas muzes se ho hezky vzdat a doufat, ze te vemou na milost.
    Porovnavat nacismus a komunismus je jako porovnavat dabla s certem.

    P.S.:Promin nejak jsem to napsal bez hacku….asi unava nebo nevim…

  • → G: Já si nemyslím, že podstatou třídního boje je násilí, nebo přesněji násilné svržení vlády, to je (snad) alespoň v současné době a společenských podmínkách přežitá věc. Termínu třídní boj se KSČM vzdává, soudě aspoň podle vyjádření pana Dolejše v diskusi na iDNES (celá ta diskuse je docela zajímavá, doporučuji). Přímo na stránkách KSČM je jeden polemický článek věnovaný otázce třídního boje.

    V článku, který jsme odkazovali výše, je ústy Jiřího Paroubka definováno — jako jedna z podmínek spolupráce s Komunisty — právě odmínutí vyvlastňování majetku. Tolik pro objektivitu informací.

  • crackonosh: Pro objektivitu informaci – domnivam se, ze nazory skupiny kolem J. Dolejsi jsou v KSCM silne okrajove a rozhodne nepredstavuji filosofii strany.
    J. Dolejs je spis socialni demokrat nez komunista :)

  • → Glein: Jestli oba správně rozumíme jak položené otázce, tak páně Dolejšově odpovědi, hovořil o stanovistku celé strany, ne svém osobním. Stejně je to ale jedno, jelikož jestli se potlačování silné pozice „vykořisťovatelů“ nazývá třídní boj, nebo jinak, je to stále jedno a totéž.

  • Výber témy predvolebnej grafiky a typografie sa mi zdal byť celkom originálny, zaujímavý a vecný. Ja osobne sa tu veľmi rada vraciam, pretože sa vždy teším, akú tému nám autor predloží a aké stanovisko k nej zaujme. Tento posledný článok a najmä debata, ktorá sa tu postupne rozvíja, by snáď mala patriť niekam inam… Podľa môjho názoru to s typografiou, grafikou, či nebodaj češtinou príliš veľa spoločného nemá.

    Inak skutočne skvelá stránka, Martin.

    It’s fun to be Fan.

  • → Pokalindas, díky za ta milá slova v první části komentáře.

    Víš, obrovská výhoda vlastnictví nějakého webového prostoru je v tom, že s ním autor může nakládat, jak se mu zrovna zlíbí. Takže ikdyž je tento web primárně zaměřen na problematiku grafiky, typografie a češtiny, nic autorovi (tedy mně) nebrání v tom, aby se věnoval čemukoliv, co jej zrovna napadne, pokud to není v rozporu se zákony ČR. A protože volby jsou už zítra, chtěl jsem dokončit téma kampaní a dostat se i k otázce myšlenkové obsahu, když jsem se doteď věnoval jen formě. Následná diskuse vyjadřuje názory návštěvníků a myslím, že není úplně na škodu, když se dotkne i témat ryze politických…

    Každopádně děkuji za podporu, budu pracovat dvojnásob, abych tě nezklamal. ;)

    It´s legal to get a medal.

  • Reportáž od volební urny.

    Když jsem odcházel z volební místnosti, potkal jsem dva důchodce a vyslechl jejich rozhovor:

    „Už to máš odvoleno s paní?“

    „To víš; já jsem dal NSDAP!“

  • K těm komunistům… nedá mi to, mám na to trochu jiný názor. :) Dobu před ’89 už skoro nepamatuju, ale výroky pana Filipa, kterými se pokouší relativizovat zločiny komunismu a rozmělnit povědomí o minulosti (jako že zločiny Klementa Gottwalda a KSČ v 50. letech jsou přeceňovány, tehdy prý byla taková doba, nebo že Fidel Castro je představitel demokratického režimu), mi nahánějí husí kůži. Takhle si moderní demokratizovanou stranu, která se vyrovnala se svou minulostí nepředstavuju.
    No a sliby, že se ČSSD po volbách nebude „paktovat“ s komunisty, jsou podle mě ve světle událostí volebního víkendu cynickým výsměchem voličům. Mimochodem, jazyk pana Paroubka v sobotním projevu až NÁPADNĚ připomínal kulturu slovního projevu, která byla v módě za „totáče“.
    Možná je můj postoj iracionální, ale výraz KSČSSD bych nebral na lehkou váhu.

  • Whitwa: pročetl jsem si celou plodnou diskuzi a pokud tomu dobře rozumím, tak tobě vlastně vadí jen název „komunisti“? Podle tvých názorů by ti ale neměl vadit název, ale ideologie a v tom je sakra rozdíl.

    Já osobně jsem striktně proti výsledku akce „zrušte komunisty“. Co se tím dokáže? Že ideologie zůstane, ale jen název strany se změní? A to je jako východisko?

Píše Martin T. Pecina, knižní grafik, autor publikace Knihy a typografie. Portfolio: book-design.eu

Archivy

Rubriky